Puro silindir şeklinde zerrinlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında duman şerhaçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak mevsuk, esnek ve yumuşak bir strüktürda olmalı, kılıklı bir aromaya ve organize yanmayı sağlamlayacak cenahıcı özelliğe mevla olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetişatır, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf duru yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden strüktürlmış” anlamında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kez TDK sözlüğünün 1955 yılındaki elsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde az çok etkili miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en âlâ purolar olarak nitelendirilseler de birokkalı spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro karıner en uyanıklık etmesi gerekilen şey hak bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet hak bir nemde değil ise purolarınız ne kadar kaliteli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız kâm yada zevk maatteessüf banko hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. bilcümle hıfız ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve karınime hazır bırakmamak karınindir. Basıcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dem ideal nem değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ideal puro nem değerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri arasında karınilen bir puro ideal nem değerlerinde karıniliyor akseptans edilebilir. Kimine nazaran %65 az yada %75 çok muş kabilinden görülsede esasta bu nem değerleri de kimisine nazaran gayet onat ve karınilebilir en şahane değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan kâm aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro karınmeyi çok severken ayrıksı bir şahıs bu nem değerinin puroya yazık edilen bir haysiyet olduğunu ve asla karınilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi gereken şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla alay malay bu %10 luk nem ayrımı arasında gidip gelmeden mecmu aynı nem değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değmaslahatimi purolarına beis verebilir. Hakeza bir varyasyon yapacaksanız bunu mümkün olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem değerlerinden bahsettiğimize nazaran bu nem değerleri neyi değmaslahattirmektedir niteleyerek soracaktır olursanız kısaca inandırmak gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan alınan aroma artar, duman azalır ve karınimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça duman artar, karınimi kolaylaşır ve alınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde çalışmamak istiyorsanız buna dem ve deney ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en âlâ haysiyet bu ve bu değerde karınmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Aşağıdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük kabilinden yağız molekül vasati 6 ay içerisinde maslahatlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem ita üzerine müesses bu mekanizma sıcaklıktan mutlak olmadığı karınin muayyen bir dem içerisinde sıcaklarda nem arkaışı yada soğuklarda humidor ortamında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu biçim bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün olduğunca bir küme hararet değmaslahatimi sıfır ortamlar seçmeye çalışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 nem kıymeti tedariklemek karınin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu haysiyet iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabilinden çalışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek platformı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. şayet derdiniz etkili nem olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o dem ayrıksı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan muavenetı ile humidor içine dağıtılır ve nem in sakır sakır ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çalışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile alay malay gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek karınin en âlâ seçenek olarak hakkındamıza çıkmaktadır.
En on çısoy son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem nem ahiz hem nem ita özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya saksılamıştır. Akşam gündüz yada sezon geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme karınin kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde etkili nem değerlerinde çift taraflı çalışarak çakılı bir nem kıymeti sağlamlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor karıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve bilcümle puroların aynı nemde ve elan sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.