Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün sunumçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak bek, esnek ve hoş bir dokumada olmalı, kalburüstü bir aromaya ve ahenkli yanmayı esenlayacak katıcı özelliğe malik olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunmuş olduğu ülke kuşağında yetiabat, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geçmiştir. Bu dile bile Latince “pümoskof gâvuru” (saf kılıklı katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden dokumalmış” anlamında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk öğün TDK sözlüğünün 1955 seneındaki edisyonsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde bayağı faziletli miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en bol purolar olarak nitelendirilseler bile birokkalı bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsakerken en nazarıitibar etmesi gerekilen şey gerçek bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer gerçek bir nemde bileğil ise purolarınız ne kadar kaliteli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız beğeni yada tatlılık maatteessüf pekâlâ hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. tamam hıfız ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve bağırsakime müheyya tevkif etmek bağırsakindir. Yayımcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her çağ ülküsel gönen bileğerlerinde saklanmaktadır. Evet ülküsel puro gönen bileğerleri nelerdir beş on da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen bileğerleri beyninde bağırsakilen bir puro ülküsel gönen bileğerlerinde bağırsakiliyor kabul edilebilir. Kimine bakarak %65 azca yada %75 çok muş üzere görülsede esasen bu gönen bileğerleri bile kimisine bakarak gayet onat ve bağırsakilebilir en kusursuz bileğerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne gönen bileğerlerinde purodan beğeni almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken gayrı bir şahıs bu gönen bileğerinin puroya günah edilen bir paha bulunduğunu ve asla bağırsakilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile yerindedır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla bile bu %10 luk gönen ayırtı beyninde gidip gelmeden daima aynı gönen bileğerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen bileğmeslekimi purolarına hüsran verebilir. Böyle bir takas yapacaksanız bunu olası başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet gönen bileğerlerinden bahsettiğimize bakarak bu gönen bileğerleri neyi bileğmeslektirmektedir niteleyerek soracak olursanız kısaca anlatmak gerekir ise puro da gönen kıymeti arttıkça purodan kızılınan aroma artar, duman azalır ve bağırsakimi zorlaşır, gönen kıymeti azaldıkça duman artar, bağırsakimi kolaylaşır ve kızılınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde üstüne düşmek istiyorsanız buna çağ ve deney ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en bol paha bu ve bu bileğerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun gönen değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine gelecek olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Aşağıdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine imkân esenlar. İÇerisindeki köpük üzere siyah molekül yaklaşık 6 kamer içinde mesleklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 gönen ita üzerine oturmuş bu mekanizma sıcaklıktan özgür olmadığı bağırsakin muayyen bir çağ içinde sıcaklarda gönen peşışı yada soğuklarda humidor ortamında gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu stil bir nemlendirici kullanıyorsanız olası başüstüneğunca çokça suhunet bileğmeslekimi sıfır ortamlar seçmeye çkızılışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 gönen kıymeti kurmak bağırsakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu paha iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri üzere çkızılışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek ortamı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. Eğer derdiniz faziletli gönen olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o çağ gayrı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki ab haznesindeki üstteki bir fan katkıı ile humidor içine dağıtılır ve gönen in kalıcı ayarlanan gönen seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin gönen değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki gönen kıymeti bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çkızılışmakta ve istenen gönen kıymeti gelmesi iile bile gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek bağırsakin en bol seçenek olarak zıtmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem gönen kabız hem gönen ita özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya sarrafiyelamıştır. şeb gün yada mevsim geçişleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sıhhat bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde faziletli gönen bileğerlerinde çift taraflı çkızılışarak durağan bir gönen kıymeti esenlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tamam puroların aynı nemde ve daha esenlıklı olmasını esenlamaktadır.